петък, 22 юли 2016 г.

Турция- седмица след метежа. Кратък преглед на икономическата ситуация

През нощта на 15 юли срещу 16 военните опитаха неуспешно  да свалят правителството на Партията на справедливостта и развитието (АКР).
От понеделник насам над 50 хиляди души бяха освободени от администрацията, хиляди са арестуваните за съпричастност към преврата. Невиждана до момента метла върлува из държавата, всеки иканомислен става гюленист, ерго предател.

Още е рано за по-обобщени политически изводи, затова ще погледна накратко какво става с икономиката от преврата насам.
Как се разви основния индекс BIST 100 на истанбулската фондова борса[1]:

Спадът от 14.07 до 10 ч. на 22.07 е малко над 12.1% за една седмица!
За какво е индикатор това:

  •       Отлив на чужди капитали, защото близо 2/3 от притежаваните безналични ценни книжа(акции, облигации и др.), които се търгуват на борсата, се държат от чужди резиденти. Понататъшен срив може да доведе до по-голям отлив на капитали от Турция, която е силно зависима от тях.
Нека да видим как стоят нещата при валутните курсове[2]:



Турската лира спадна спрямо долара за този период с малко над 5%, а спрямо еврото с 4.2%.  Тук критични точки са 3.10 за долара и 3.40 за еврото. Прекрачването и задържането над тази граница може да има трайни последствия за финансовия сектор в страната.
За кратък период лирата се обезцени сериозно, което може да повлияе негативно на икономиката поради голямата задлъжнялост към външни кредитори - основно по линия на банките.
И на този фон рейтинговата агенция  S&P свали инвестиционния рейтинг на страната от ВВ+ на ВВ.
Всички това плюс извънредното положение, което ще повлияе негативно на и без това слабия туристически сезон, ще се отразят стресиращо на икономиката на южната ни съседка. 
След време ще видим как всичко това се е отразило на БВП и безработицата. Това се оказва вече единственото препятствие пред стабилността на правителството след обезглавяването на опозицията вътре в публичния сектор.
[1] Данните за 22.07 са към 10ч http://www.bloomberght.com
[2] Данните за 22.07 са към 10ч. http://www.bloomberght.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар